KELANTAN (KLATE)
Negeri Kelantan merupakan tempat dimana saya dilahirkan.
Saya dilahirkan di Kelantan pada tahun 1994 dan saya dibesarkan di Kelantan.
Disini saya ingin berkongsi dengan semua tentang apa yang menariknya negeri
Kelantan.
Perkara pertama saya ingin kongsikan adalah tentang kuih
muih yang menarik dan lazat di Kelantan. Antaranya ialah :
-tahi itik
-kuih buah tanjung
-nekbat
Bagi yang bukan berasal dari negeri Kelantan mesti pelik dan
rasa lawak dengan nama kuih Kelantan seperti kuih tahi itik. Nama kuih tahi
itik mungkin berdasarkan rupanya keputih-putihan dan bertempek-tempek seperti
tahi itik.
Kuih tahi itik merupakan
sejenis kuih yang dibuat daripada telur dan disira air panas dalam iar gula.
Kuih tahi itik diberi nama sebegitu kerana ianya dibentuk bertempek-tempek
seperti tahi itik. Pada kebiasaannya kuih tahi itik dibuat serentak dengan kuih
jala mas kerana proses membuat kuih jala mas menggunakan kuning telur sementara
kuih tahi itik menggunakan telur putih. Hal ini bertujuan mengelakkan
pembaziran.
KUIH TAHI ITIK
Disini saya juga ingin kongsikan resepi untuk membuat kuih
tahi itik. Resepi yang cukup mudah dan bahan-bahan yang digunakan senang untuk
dicari.
ANTARA BAHAN-BAHAN YANG DIGUNAKAN IALAH :-
·
*telur putih setengah kilo *ditapis
dengan kain*
· *
tepung setengah cawan
·
*gula 1 cawan
· *
bunga cengkih 5-6 kuntum
· *
daun pandan 3 helai disimpul
· *
minyak
mazola setengah cawan
LANGKAH-LANGKAH
UNTUK MEMBUAT KUIH TAHI ITIK IALAH :-
- · campurkan kesemua bahan diatas kecuali minyak. Kacau sehingga sebati.
- · Masak dengan menggunakan api yang sederhana.
- · Kacau agar tidak hangit.
- · Bila dah hampir kental, masukkan minyak mazola.
- · Kacau lagi hingga kental sempurna.
- · Buang daun pandan dan bunga cengkih.
- · Bentukkan ikut suka hati.
- · Jika tidak mahu bentukkan boleh terus dihidang begitu sahaja
SELAMAT MENCUBA…
Seterusnya saya ingin kongsikan salah satu kuih Kelantan yang mungkin
jarang anda dengar ,jarang anda tengok dan mungkin anda tidak pernah makan
iaitu kuih nekbat. Kuih nekbat ini sesuai dihidangkan pada waktu petang. Saya
akan kongsikan resepi untuk membuat kuih nekbat ini untuk memudahkan anda
mencuba kuih nekbat ini walaupun tidak mengunjungi negeri Kelantan. Saya harap
dengan pengkongsian ini dapat membantu sedikit sebanyak dalam membuat kuih
nekbat ini.
KUIH NEKBAT
BAHAN-BAHAN
untuk kuih;
- 500g tepung beras (1 bungkus)
- 12 biji telur ayam
untuk sira;
- Air secukunya
- 500 gm gula
- 5 helai daun pandan
LANGKAH-LANGKAH
1. Goreng tepung beras tanpa minyak (sangai) dalam
kuali atas api sederhana hingga kering. Tutup api dan biarkan ia sejuk.
2. Pukul telur hingga kembang dan
ringan berbuih.
3. Taburkan tepung yang telah disangai ke dalam adunan telur sedikit
demi sedikit sambil dikacau.
4. Panaskan acuan dan oleskan acuan dengan minyak. Tuangkan adunan ke
dalam acuan dan bakar hingga kekuningan.
5. Untuk siranya, masukkan dua gelas air dan 10 sudu besar gula ke dalam
periuk. Bila air gula sudah mendidih masukkan daun pandan dan kemudian masukkan
10 biji nekbat.
* 10 sudu gula untuk 10 biji nekbat.
Disamping itu, kuih buah tanjung juga merupakan kuih tradisional negeri
Kelantan. Seperti semua sedia maklum Kelantan kaya dengan makanan yang
manis-manis. Saya pasti ramai yang suka makan kuih buah tanjung ini.
KUIH BUAH
TANJUNG
RESEPI KUIH
BUAH TANJUNG
BAHAN-BAHAN
- 10 Biji Kuning Telur itik
- 1 kg gula pasir
- 500ml air
- 250 gm tepung beras pulut
- 100 gm tepung beras
- 2 helai daun pandan
- 5 kuntum bunga cengkih
- 1 sudu teh pewarna oren
LANGKAH-LANGKAH
1. Masukkan tepung beras pulut dan tepung beras dalam satu bekas
kemudian sangai tanpa menggunakan minyak sehingga agak-agak ringan, Kemudian
angkat dan ketepikan.
2.Masak gula serta dimasukkan air sehingga
menddih, lalu masukkan daun pandan dan bunga cengkih biarkan seketika sehingga
menjadi separuh pekat. Setelah itu, keluarkan daun pandan.
3. Blend/pukul kuning telur tadi hingga naik kembang. lalu di masukkan
kedalam bekas berisi tepung yang telah di sangai sedikit demi sedikit dan
di uli menjadi doh yang lembut. Cubit adunan dengan menggunakan hujung jari dan
buatkan bentuk seperti buah tanjung, kemudian masukkan kedalam air gula biarkan
sehingga buah tanjung itu tadi meresap air gula. Siap untuk dihidangkan.
Terdapat
pelbagai lagi kuih muih tradisional Kelantan yang lazat dan menyelerakan. Tidak
rugi untuk anda bertandang di negeri Kelantan bukan sahaja banyak dengan
kuih-muih yang menarik malah harga nya yang murah dan berpatutan. jika anda ingin tahu lebih lanjut dan mendalam sila lah bertandang atau melancong di negeri kelantan
No comments:
Post a Comment