Free Monkey ani Cursors at www.totallyfreecursors.com
Free Monkey ani Cursors at www.totallyfreecursors.com

Sunday, 2 August 2015

KUDAPAN KELANTAN



KUDAPAN
(ETOK/ETAK) 
Etok atau Etak begitu sinonim dengan masyarakat Kelantan kerana ia adalah kudapan khas ketika menikmati nasi kerabu. Etak boleh menjadi penambah selera kerana rasanya yang lemak manis. Bagi orang Kelantan seperti saya, etok sudah menjadi satu kudapan yang sama seperti keropok yang dinikmati ketika bersantai menonton TV atau berkelah.
Etok nama saintifiknya Corbiculacea adalah haiwan kerang-kerangan yang menetap di kawasan air bersempadan kawasan air tawar dan air masin, namun lebih kepada kawasan sungai rendah berbanding muara yang berhampiran laut. Ia merupakan haiwan bercengkerang mollusc dwicengkerang. Ia termasuklah Corbicula fluminea dan Cyrenacea, Sphaeriacea
Cara untuk proses etok terbahagi kepada dua iaitu :-
ü  Etok salai
ü  Etok jemur






ETOK JEMUR
Kaedah jemur menggunakan cahaya matahari



      

ETOK SALAI

Sebelum etok dijemur atau  disalai, etok hendaklah di perap dengan bahan perapan terlebih dahulu.
BAHAN-BAHAN
·         Bawang merah
·         Ketumbar    
·         Serai
·         Gula
·         Garam 
KAEDAH
·         Bawang merah, ketumbar dan serai hendaklah ditumbuk atau dibland terlebih dahulu
·         Campurkan gula dan garam secukup rasa
·         Gaul sehingga sekata dengan etok
·         Perap selama beberapa jam / semalaman 
Sinonim nya etok dibuat secara salai ataupun jemur tetapi ia juga boleh dijadikan hidangan sampingan untuk makan tengahari ataupun makan malam. Contohnya seperti
Ø  Etok katok serai / etok tumbuk serai
Ø  Etok masak kicap
Ø  Etok masak lemak
Ø  Etok goreng

No comments:

Post a Comment